Even voorstellen
Hoi allemaal,
Eens moet de eerste keer zijn en laten we dan toch maar eens beginnen met voorstellen. Nikki, is de naam. Ik ben een derdejaars HBO-V-studente en loop momenteel stage op de afdeling Oncologie. Erg leerzaam, maar ook zeker erg zwaar en pittig.
Over leren gesproken.. Als HBO-V'er willen wij natuurlijk altijd blijven leren en ons blijven ontwikkelen binnen ons vakgebied, want zeg nu zelf, de zorg blijft zich ontwikkelen. Hierbij is het van belang dat wij, als zorgstudenten, nu al zoveel mogelijk op de hoogte zijn van de nieuwste trends en komende ontwikkelingen.
Hoe wij dit doen? Lees vooral verder op deze pagina's, en wij zullen er meer over vertellen!


Persoonlijke visie op leven lang leren
Verpleegkundig leiderschap, wat is dit nu eigenlijk? Voor mij betekend verpleegkundig leiderschap: ‘Het zo goed mogelijk uitoefenen van het eigen beroep met inachtneming van de eigen bekwaamheid en bevoegdheid’. In ons beroep als verpleegkundige zijn wij natuurlijk veel bezig met onze werkzaamheden in de zorg. We zijn er voor onze patiënt, voor onze organisatie en voor onze omgeving. Zorg uitdragen is wat wij, als verpleegkundige, willen. Er is alleen één maar… om dit te kunnen doen moeten wij beginnen bij onszelf.
Hier begint dan ook voor mij het verpleegkundig leiderschap. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn beroep zo goed mogelijk uitoefen, en hoe blijf ik binnen mijn beroep bevoegd en bekwaam? Hoe zorg ik ervoor dat ik mee ga met de nieuwste ontwikkelingen en hoe zorg ik ervoor dat ik de verpleegkundige ben die ik wil zijn? Dit zijn allerlei vragen die je als kritische verpleegkundige aan jezelf stelt. Niet alleen nu zijn dit vragen die ik mijzelf stel. Dit zijn ook vragen die van toepassing zijn voor mijn toekomstige vakgebied.
Mijn toekomstig vakgebied? Als het kan word ik wijkverpleegkundige. Een beroep wat mij erg aantrekt door de variëteit in de werkzaamheden. Maar ook het beroep van wijkverpleegkundige staat niet stil. De laatste jaren is de wijkverpleging veel in opspraak in het nieuws. Zo horen wij vaak ‘te hoge werkdruk’, ‘te hoge administratielast’, ‘te weinig tijd’. Hiermee rijst de vraag: ‘Kunnen wij als verpleegkundige de kwaliteit van de zorg waarborgen?’. Tegenwoordig is er steeds meer vraag naar thuiszorg, echter moet dit zo efficiënt mogelijk en moeten de kosten zo laag mogelijk zijn. Door de kostenbesparingen en de grote aanvraag van cliënten is de zorgverlening in de thuiszorg bijna een zakelijke zorgverlening geworden. Om met deze manier van zorgverlening om te kunnen gaan is best lastig voor de medewerkers. Zoals elke verpleegkundige willen wij graag goede en passende zorg leveren binnen de kaders van de organisatie.
Om deze passende zorg te kunnen bieden binnen de steeds veranderende maatschappij is het van belang je, als zorgverlener, zoveel mogelijk aan te passen en mee te bewegen met het nieuwe beleid. Hierbij zijn scholingen, trainingen en evidence based practice erg belangrijk. Door onszelf en de zorg te blijven ontwikkelen, kunnen wij de kwaliteit van zorg zo goed mogelijk waarborgen binnen de gestelde kaders.

Bron afbeelding: https://www.tailorit.nl/visie-op-leren-en-ontwikkelen/
Ontwikkelingen en trends
Natuurlijk staat de thuiszorg niet stil er zijn er veel verschillende ontwikkelingen en trends binnen het beroep van een thuiszorgverpleegkundige. Door alle innovaties, kostenbesparingen en door technologie zal de zorg erg veranderen. Wij worden als nieuwe hbo-verpleegkunde studenten in volle glorie ingewerkt voor het beroepsprofiel van 2020, waarin wij al veel al te maken krijgen met nieuwe trends en ontwikkelingen. Maar met welke trends en ontwikkelingen moet ik de komende jaren rekening houden wanneer ik werkzaam ben in de thuiszorg?
Vergrijzing en werkdruk
De welbekende babyboomgeneratie krijgt de pensioenleeftijd. Dit wekt twee problemen:
- Steeds meer ouderen met een zorgbehoefte;
- Steeds meer zorgmedewerkers die stoppen met werken wegens pensioen.
Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid zorgmedewerkers krimpt en de hoeveelheid zorgbehoevende stijgt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (2017) groeit het aantal vijfenzestigplussers tot 2040 naar een welgetelde 26% van de totale bevolking! Dit zal de komende jaren zorgen voor een scheve verhouding tussen vraag en aanbod van zorg. Voor de thuiszorg betekend dit een grote vraag omdat er steeds meer ouderen thuis willen en kunnen blijven wonen. Echter zien wij onze beroepsgroep slinken, volgens het UWV (2019) staan er momenteel 140000 vacatures open! Dit aantal zal de komende tijd blijven stijgen. Dit zorgt voor een hogere druk op de zorgprofessional, welke leidt tot meer uitval en verzuim. Mijn persoonlijke visie hierop is dat wij als zorgmedewerkers ons moeten blijven inzetten voor de zorg en dat wij deze op een zo efficiënt mogelijke manier moeten inzetten. Om te kunnen doen is het belangrijk dat wij de werkdruk kunnen verlagen, dit is volgens de sectorrapportage van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2016) in de thuiszorg de grootste reden van uitval van thuiszorgmedewerkers. Door goede afspraken, voorwaarden en opleidingen kunnen wij ervoor zorgen dat de werkdruk wordt verlaagd, hiervoor hebben wij echter samenwerking nodig tussen medewerkers, organisaties en de overheid.
Samenwerken
Maar ja.. Hoe werken wij nu eigenlijk samen. De overheid wil inzetten op meer zelfredzaamheid en eigen regie. Dit doen zij mede wegens de kosten. Dit zal ervoor zorgen dat ouderen langer thuis wonen. Hierdoor komen steeds meer zorgverleners aan huis voor verschillende taken zowel met fysieke als mentale klachten. Mijn persoonlijke visie hierop is dat het belangrijk is dat wij als zorgverleners de handen ineen steken om de zorgvragers te voorzien in hun wensen en behoeften. Door onze krachten te bundelen kunnen wij de zorgvrager persoonsgerichte zorg bieden. Brancheorganisatie ActiZ heeft hierin een hoofdrol en bekijkt of zorgorganisaties samen passende zorg kunnen leveren naar behoefte van de zorgvrager (Actiz, 2017).
Bekostigen
Zorg is effectiever als deze in samenwerkingsverband wordt aangeboden. Doordat zorgorganisaties steeds meer samenwerken, met andere zorgorganisaties maar ook met familie en gemeenten, komt er een nieuw soort financiering. Inmiddels zien we de zogenaamde persoonsvolgende bekostiging waarin de zorgvrager vanuit een budget afspraken met de zorgorganisatie maakt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ontwikkelt voor de wijkverpleging een nieuw bekostigingssysteem op basis van zorgprofielen. Verpleeghuizen experimenteren op dit moment met de nieuwe manier van bekostiging op maat. Het nieuwe bekostigingssysteem, met kostenvoorspelling op basis van kenmerken, moet in 2020 gereed zijn. Voordat dit systeem van kracht is, wordt geëxperimenteerd met een geïntegreerd uurtarief voor verpleging en verzorging (Wortell, 2018). Mijn persoonlijke visie is dat er gestreefd moet worden naar een duidelijk beleid in kostenvoering. Ik hoop dat er hiermee een goede samenwerking kan worden gecreëerd doordat de financiering niet in de weg zal staan. Ook hoop ik dat er in samenspraak met zorgverzekeraars volledige dekking in acht kan worden gesteld zodat wij de zorgmijders wegens financiële problemen tegemoet kunnen komen.
Technologie
Dit is denk ik wel een van de grootste veranderingen waar wij in de toekomst mee te maken zullen krijgen. We merken al dat alles tegenwoordig elektronisch gaat en dat hiermee de administratielast al wordt verminderd. Door de hoog wordende kosten voor de zorg en wegens personeelstekort is technologie de toekomst. Mijn persoonlijke visie is dat technologie ervoor kan zorgen dat de kwaliteit van zorg kan toenemen en de kosten hiermee binnen de perken kan houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan e-healthprogramma’s. Daarnaast zal er steeds meer werk worden overgenomen door telemedicine, domotica, sensoren, robotica en technische hulpmiddelen waardoor de werkdruk zal afnemen en zorgvragers zonder zorgverlener langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen (Nivel, 2013)
Kortom zijn er dus veel veranderingen waar wij continu rekening mee moeten houden bunnen de zorgsector. Hierbij is het van belang dat wij, als zorgverleners, mee gaan met deze veranderingen. Dit betekend voor ons, als zorgverleners, dat wij onszelf moeten blijven bijscholen en moeten blijven leren binnen ons beroep, kortom: Leven lang leren.
Belang van leven lang leren
Leven lang leren.. Een begrip dat niet meer weg te denken is als verpleegkundige in opleiding. De werkdruk voor professionals in de zorg ligt hoog. Veranderingen in financiering betekenen soms dat organisaties meer met minder moeten doen. Tegelijkertijd streeft de sector naar het omarmen van innovatie en continuïteit van zorg waarbij verschillende zorgprofessionals en instellingen samen een goed doorlopende behandeling aanbieden. Dat vraagt om innovatieve werknemers die kritisch en mensgericht, maar ook technologische oplossingen kunnen denken. Dit soort zorgprofessionals ontstaan niet vanzelf. Om vernieuwende zorg te blijven bieden, zullen werknemers een loopbaan lang moeten blijven leren (NSCU, z.d.)! Door de continue veranderingen in de zorg is het dus nodig om ons continu te blijven ontwikkelen. Na het afronden van de opleiding en het behalen van het diploma, is het nog niet gedaan met leren! Het is juist het startpunt voor een beroepscarrière waarin wij ons continu moeten aanpassen en ontwikkelen. Als je je diploma hebt gehaald zal je BIG-geregistreerd staan. Dit betekend dat je erkent wordt in jouw beroep en dat er een wetmatige beroepsopleiding is gevolgd, ook zorgt een BIG-registratie ervoor dat je een beschermde beroepstitel hebt (CIBG, z.d.). Voor medewerkers met een BIG-geregistreerde opleiding geldt dat zij hun kennis en vaardigheden op peil moeten houden en moeten laten certificeren. Maar hoe doen we dit nu eigenlijk? Een leven lang leren?
Door samen vraaggerichte na- en bijscholingsprogrammas te organiseren kunnen werkveld en onderwijsinstellingen bijdragen aan een verhoogde inzetbaarheid van medewerkers (Wat werkdruk tegen gaat!). De vereniging WVG Zorg en Welzijn (z.d.) ziet daarbij op een aantal terreinen kansen. Zo wordt de samenwerking met V&VN in het kader van de Herregistratie Wet BIG uitgebouwd. Daarnaast wil de vereniging WVG Zorg en Welzijn (z.d.) kijken of er mogelijk een samenwerkingsverband kan worden gezocht met relevante scholings- en trainingsbureaus om zo medewerkers mogelijk naar een hoger kwalificatieniveau te scholen, hierbij willen zij gebruik maken van fiscale maatregelen of subsidies om de koster ervan te beperken.
Toch is het de keuze van de medewerker om zich bij te scholen en leiderschap te nemen over zijn eigen carriere, het enige wat wij kunnen doen is dit aanmoedigen en stimuleren. Ik vind het belangrijk dat dit niet alleen afkomt van de werkgever maar ook onderling tussen collegas. Jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk, en zelfs al denk je dat je alles heb behaald, blijft de zorg zich ontwikkelen en moet je ervoor zorgen dat jij je eigen regie neemt over jouw loopbaan en mee ontwikkeld met deze ontwikkelingen. Hierdoor kunnen wij zorgen voor een deskundige en goedlopende zorg, waarmee we de kwaliteit van zorg zullen kunnen waarborgen.

Bron afbeelding: https://loopbaanmagazijn.com/detail/5ae4a5da6e2a797d82584245
Kwaliteiten en tekorten
Om mijn kwaliteiten en tekorten te analyseren heb ik gekozen om te werken met het analyse systeem van Daniël Ofman. In dit analysemodel, genaamd het kernkwadrant, komt naar voren wat jouw positieve eigenschap is en hoe jouw positieve eigenschap tegelijkertijd een zwakte kan zijn. Bij deze kwaliteit, hoort dus een valkuil. Om aan deze valkuil te werken hebben wij een uitdaging. Daarnaast is er bij elke kwaliteit een allergie, dit is een tegenhanger van jouw kwaliteit Ik vind het belangrijk dat wij de positieve krachten van onszelf kunnen zien, maar niet alleen van onszelf maar ook van onze collega of zorgvrager. Door op de hoogte te zijn van elkaars kwaliteiten en rekening te houden met elkaars valkuilen, kunnen wij samen werken aan een goede samenwerking en kunnen wij ervoor zorgen dat wij kwalitatief goede zorg kunnen leveren aan onze zorgvragers.
Na het doen van een kwaliteitentest op 123test.nl kwam eruit dat mijn twee beste kwaliteiten bestonden uit: behulpzaam en creatief. Ik heb besloten om deze vervolgens uit te werken volgens de kernkwadrant van Daniël Ofman. Deze schema's heb ik hieronder weergegeven.

Voor mijn toekomstig vakgebied betekend dit dat ik rekening moet houden dat ik niet betutteld verzorg. Ik kom voor de hulpvraag van mijn zorgvrager en alleen in samenspraak zal helpen bij andere hulpvragen of problemen. Ik moet hierbij rekening houden dat ik niet over de grenzen van mijn collega en/of zorgvrager heen ga, maar dat ik er ook voor zorg dat ik met mijn behulpzaamheid mijn eigen grenzen bewaak en niet laat overlopen.

Voor mijn toekomstig vakgebied betekend dit dat ik mijn creativiteit gebruik in het vak. Lopen wij op iets vast of kan iets anders, zal ik op alle vlakken proberen mee te denken aan een oplossing. Ook wanneer wij niet tegen problemen aanlopen zal ik meedenken of iets anders of beter kan. Dit kan er wel toe lijden dat ik in mijn privé-tijd bezig ben met innovatie van mijn werk, en kan zo nu en dan zorgen voor wat chaos. Momenteel probeer ik zoveel mogelijk te werken aan mijn efficiëntie en ik hoop dat als ik eenmaal begin als professioneel beroepsbeoefenaar, dat ik mijn creatieve gedachtes onder controle kan houden!
Bevorderen van deskundigheid
Om mij te kunnen ontwikkelen op verpleegkundig vak en om mijn kennis te verbreden heb ik verschillende deskundigheidsbevorderende activiteiten uitgevoerd. Dit heb ik ook gedaan in het kader van levenslang leren, door onszelf bij te scholen en te leren over ons vak kunnen wij ons ontwikkelen tot een goede en bekwame verpleegkundige. Ik heb in 2019 deelgenomen aan de volgende activiteiten:
INTERN: Acute zorg (zie bijlage 'Acute Zorg')
Acute zorg zal in elke zorgsetting gezien worden. Veelal zien wij deze in de ziekenhuizen maar wij moeten niet vergeten dat wij deze situaties ook gewoon tegenkomen in de thuiszorg en verpleeghuizen. In deze cursus heb ik leren omgaan met de ABCDE-methode, dit is een methode met het principe 'Treat first, what kills first', de ABCDE-methode bestaat dus uit een lijstje wat je moet afgaan in een acute situatie, wat zie ik en waar moet ik als eerste op letten en/of behandelen. Daarnaast heb ik leren omgaan met de SBARR, de SBARR is een methode waardoor er efficiënt en duidelijk gecommuniceerd kan worden met andere zorgverleners, dit komt voornamelijk voor in acute situaties (enurse, 2019). De SSBARR wordt voornamelijk gebruikt in het ziekenhuis maar kan ook gebruikt worden in de thuiszorg situatie bij het overdragen van een acute situatie. Hieronder zien jullie de uitwerking van de ABCDE-methode en de SBARR:

Bron afbeelding: https://geriatricare.wordpress.com/2010/09/16/zakkaartjes-vitale-functies-aka-het-acroniemencircus-orca-sbar-abcde-ipassthebaton/
INTERN: Kinderverpleegkunde (Zie bijlage 'Kinderverpleegkunde')
Om meer te weten te komen over de variëteit binnen het verpleegkundige vak en om uit te zoeken waar nu eigenlijk mijn ambitie ligt, heb ik besloten om een kijkje te nemen in het verpleegkundig vak van een kinderverpleegkundige. Hoe anders is het om voor kinderen te zorgen als voor volwassene, kan ik dit en sta ik hiervoor open? Binnen deze cursus hebben wij een casus uitgewerkt van een jongere. Hieruit heb ik geleerd dat de communicatie met een kind/jongere essentieel is en dat dit een grote basis is van je omgang. Ik zou mij in het vervolg graag willen verdiepen op medisch gebied rondom kinderverpleegkunde.
INTERN: Verslavingszorg (Zie bijlage 'Verslavingszorg')
Doordat je in de thuiszorg te maken krijgt met alle soorten mensen, kan je ook te maken krijgen met vele verschillende soorten verslavingen. Wat is nu eigenlijk een verslaving? En hoe gaan we om met een verslaving? Ik wilde graag te weten komen hoe er omgegaan moet worden met een verslaving en wat voor zorg wij, als verpleegkundige, moeten leveren. Ik heb in deze cursus geleerd dat het goed is om de verslaving te zien als een ziekte en dat je als zorgverlener moet kijken of we tot de aard van het beestje kunnen komen om ervoor te zorgen dat wij de verslaving kunnen verminderen en/of verhelpen.
EXTERN: Snijzaal Erasmus MC (Zie bijlage 'Snijzaal EMC')
Als externe cursus heb ik dit jaar gekozen om deel te nemen aan een cursus in de snijzaal van het Erasmus MC. In deze cursus wordt het menselijk lichaam en de werking ervan nogmaals uitgelegd en wordt er verdieping gezocht per orgaan/lichaamsdeel. Tijdens deze cursus werk je met echte lichamen waardoor je er sneller van bewust ben hoe een orgaan er nu precies uitziet en hoe deze in het lichaam zit. Ik heb zelf kunnen ervaren hoe organen voelen, er in het echt uitzien en ik heb kunnen experimenteren met de werking ervan.

Bron afbeelding: https://www.digidaan.net/album/pic.php?image=16966&list=VUmc
EXTERN: Symposium: Natuurlijk/niet natuurlijk overlijden Erasmus MC (Zie bijlage 'Overlijden EMC'
In deze cursus werd er verteld over wat er gebeurt na het overlijden van een patiënt. Hoe wij moeten handelen na een overlijden en wat hierin de vervolgstappen zijn. Voorafgaand ging dit veel om natuurlijk overlijden. Vervolgens werd er verteld wat er gebeurt wanneer iemand overlijdt onder verdachte omstandigheden. Hierbij wordt er na het schouwen een verslag uitgebracht naar de officier van justitie, welke vervolgens een beslissing neemt over het lijk. Wanneer er een vermoeden is van een strafbaar fijn kan er een sectie overwogen worden en kan er een strafrechtelijk onderzoek worden gestart. Ik vond deze cursus van toepassing op alle organisaties, zowel ziekenhuiszorg, thuiszorg, verpleeghuiszorg. Het is goed om erbij stil te staan dat overlijden niet ten alle tijden natuurlijk is en dat iemand ook door fouten, calamiteiten of misdrijf om het leven kan zijn gekomen. Ik vind het fijn om op de hoogte te zijn van hoe het lijkschouwen in zijn werk gaat en dat ik weet wat ik moet doen indien iemand overlijd, zowel onder normale omstandigheden dan wel onder verdachte omstandigheden.
Literatuurlijst
- Actie. (2017). Pleidooi voor een ouderenvriendelijke samenleving. Geraadpleegd op 30 mei 2019, van: https://www.actiz.nl/nieuws/ouderenzorg/2017/11/pleidooi-voor-een-ouderenvriendelijke-samenleving
- Centraal Bureau voor Statistiek. (2017). Bevolkingsprognose 2017–2060: 18,4 miljoen inwoners in 2060. Geraadpleegd op 26 mei 2019, van:https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=2ahUKEwiax5vbtNfiAhUOyqQKHY5jBzkQFjACegQIARAC&url=https%3A%2F%2Fwww.cbs.nl%2F-%2Fmedia%2F_pdf%2F2017%2F51%2Fbevolkingsprognose-2017-2060-18-4-miljoen-inwoners-in-2060.pdf&usg=AOvVaw3PCVG09ipICwlrDgcpohTv
- CIBG. (z.d.). Over het BIG-register. Geraadpleegd op 31 mei 2019, van https://www.bigregister.nl/over-het-big-register
- Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (2016, juni). Gezond en veilig werken in de sector zorg en welzijn, Sectorrapportage 2013-2015. Geraadpleegd op 26 mei 2019, van: https://www.inspectieszw.nl/binaries/inspectieszw/documenten/rapporten/2016/06/15/gezond-en-veilig-werken-in-de-sector-zorg-en-welzijn/Sectorrapportage-Zorg-en-Welzijn-2013-2015.pdf
- Nivel. (2013). Overzichtsstudies. Technologie in de zorg thuis. Nog een wereld te winnen! Geraadpleegd op 30 mei 2019, van: https://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Rapport-Technologie-in-de-zorg-thuis.pdf
- NSCU. (z.d.). Continu leren in de moderne zorgsector. Geraadpleegd op 31 mei 2019, van: http://www.nscu.nl/download-document/11/Continuïteit%20van%20zorg.pdf
- UWV. (2019, 3 maart). Tekort aan zorgpersoneel biedt kansen voor werkzoekenden. Geraadpleegd op 26 mei 2019, van: https://www.uwv.nl/overuwv/pers/persberichten/2019/tekort-aan-zorgpersoneel-biedt-kansen-voor-werkzoekenden.aspx
- Wortell. (2018). 8 trends die Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg in 2020 ingrijpend veranderen. Geraadpleegd op 30 mei 2019, van: https://www.wortell.nl/assets/uploads/2018/11/A4-Trendrapport-Health-VVT.pdf
- WVG Zorg en Welzijn. (z.d.). Leven lang leren. Geraadpleegd op 30 mei 2019, van: https://www.wgvzorgenwelzijn.nl/levenlangleren
Reactie plaatsen
Reacties